Protez Göz

Göz küresi çeşitli nedenlerden dolayı alınan veya ana rahminde gözün tam oluşmaması sonucu göz çukuru boş kalan insanlarda, göz çukurunun doldurulması, gelişim bozukluklarının önlenmesi ve estetik olarak güzel bir görünüm kazandırılması için, göz çukuruna yerleştirilen, insan vücuduna tam uyumlu, göz kaslarındaki hareket baz alınarak hareketi sağlanabilen, yapı itibariyle kırılma, bozulma ya da herhangi bir deformasyona uğramayan yapay gözlerdir.

Protez Göz Çeşitleri

Günümüzde kullanılan Göz protezlerinin birçok çeşidi vardır, Bunlar yapı itibariyle; cam, porselen, akrilik malzeme olarak sınıflandırabilir. Üretim şekline göre ise, fabrikasyon (hazır üretim) ve kişiye özel üretim olarak ikiye ayırabiliriz.

Fabrikasyon olarak üretilen göz protezleri, çeşitli boyutlarda, renklerde ve belli standartlarda üretilir, hazır olarak göz yuvasına uygulanır. Kişiye özel göz protezleri ise, ölçü alınarak, göz rengi birebir boyanarak, karşılıklı provalarla hastaya özel olarak hazırlanan protezlerdir.

Protez Göz İnsan Sağlığı Açısından Önemi

İnsanların çeşitli nedenlerle gözlerini kaybetmesi sonucu boşaltılan göz yuvası vücudun hassas noktalarındandır, bu nedenle de çok iyi korunması ve yuvanın muhafaza edilmesi gerekmektedir. Protez gözler, yabancı cisimler ve zararlı mikroorganizmalar için müsait bir giriş kapısı olan göz yuvasını, bir tampon görevi görerek zararlı dış etkilerden büyük oranda korur.

Bunun dışında göz protezinin diğer bir önemli görevi ise orbita(göz yuvası)gelişimindeki rolüdür, özellikle ana rahminde göz küresi oluşmamış çocuklar ile gelişme çağındaki bireylerde, göz kasları ile göz kapağı kasları ve çevresel kemiklerin gelişimi ile büyümesi ,göz boşluğundaki uyarıcı sistemin tetiklemesi sonucu olmaktadır, bu nedenle göz boşluğunun mutlak suretle doldurulması gerekmektedir, bu görevi de kişiye özel olarak hazırlanıp göz yuvasına yerleştirilen protez gözler yapmaktadır.

Protez Gözün diğer bir önemi ise estetik görünümüdür. Kişiye özel ölçü alma ve boyama yöntemleri ile güncel tekniklerin, bilgisayar teknolojisi yardımı ile uygulanması sonucu diğer gözünüze başka insanlar tarafından fark edilemeyecek kadar doğal görünümlü protez gözler, imkagöz ,protez göz merkezinde yapılabilmektedir.

Kişiye Özel Protez Göz ile Hazır Protez Gözün Farkları

Hazır protez gözler, fabrikasyon üretimi olup, çeşitli renk ve ölçülerde üretilir, göz yuvasına ve rengine en uygun olan seçilir ve göz yuvasına uygulanır, diğer göze en yakın olanı seçilir ve takılır.

Kişiye özel protez gözler, kişinin göz yuvasının ölçüsü alınarak, çeşitli prova ve kalıp alma işlemleri yapılarak göz yuvasına ölçülü şekilde yerleştirilir.

Hazır protez gözlerde renk seçenekleri sınırlıdır ve renk üzerinde değişim ya da rötuş yapılamaz, gözünüze en yakın renk seçilerek uygulanır, dolayısıyla renk farklılıkları olabilir.

Kişiye özel protez gözlerde, göz rengi boyamaları, tamamen hastaya özel olarak yapılır, doğal gözün fotoğrafları dijital fotoğraf makinesi ile çekilerek bilgisayar ortamına aktarılır, boyamalar dijital ortamda yapılır, dolayısıyla kişiye özel protez gözlerde kornea ve damar dağılımlarının rengi fark edilemeyecek kadar benzerlik gösterir.

Hazır protez gözler cam, plastik hatta porselenden üretilmektedir, bu nedenle alerjik reaksiyona sebep olabilir, aynı zamanda çapaklanma sulanma, hatta enfeksiyona neden olabilir. Belirli kalıplarda üretilen hazır protez gözler, ölçüsüz olduğu için göz yuvasına kalıp olarak birebir uymazlar, gereğinden büyük ya da küçük olabilir, bu nedenle yuvadan çıkma, düşme, gözün içinde dönme ihtimali olabilir.

İmka gözde kişiye özel olarak üretilen protez gözlerin hammaddesi tıbbi akriliktir ve vücuda herhangi bir alerjik reaksiyonu yoktur, çapaklanma, sulanma ve enfeksiyon riski oldukça azdır, kişiye özel protez göz, göz yuvasının ölçüsü alınarak yerleştirildiği için, düşme ya da gözün içinde dönme ihtimali yoktur.

İmka Göz de Kişiye Özel Olarak Üretilen Protez Gözlerin Özellikleri, Üretim Teknikleri ve Yapım Aşamaları

Önce & Sonra
İmka Medikal Göz
İmka Medikal Göz
İmka Medikal Göz
İmka Medikal Göz

İlk etapta göz renginin fotoğrafları yüksek çözünürlüklü fotoğraf makinası ile çekilerek bilgisayar ortamına aktarılır, göz renginin, damar dağılımlarının boyamaları dijital teknoloji yardımı ile yapılır, bu yöntem, eski yöntemlere nazaran daha kısa sürede, daha pratik ve hastayı saatlerce yormadan göz renginin boyamalarının yapılmasına imkan sağlamaktadır, bilgisayar teknolojisinin kullanılması, göz rengindeki bütün ayrıntıların görülmesine yardımcı olur ve bu sayede birebir benzerlik sağlanabilmektedir.

Daha sonra göz boşluğunun ölçüsü alınır, kalıp alma teknikleri ile göz boşluğunun modellemesi yapılır, korneanın odak noktası belirlenir, karşılıklı provalarla 2 ya da 3 günün sonunda(göz yuvasında herhangi bir problem yoksa, enfeksiyon, çapaklanma, vs.) protez göz hastaya uygulanır.Bu işlemler yapılırken ağrı hissedilmez.

Kullanılan hammadde tıbbi akriliktir, kırılma ya da bozulma riski yoktur, kullanılan özel boyalar sayesinde renginde bozulma olmaz, proteze ilave yapılarak büyültülebilir. Kullanılan hammadde antialerjiktir ve yıllarca özelliğini yitirmeden kullanılabilir.

Protez Gözlerde Hareket

Kişiye özel olarak üretilen protez gözlerde hareket oranı çok yüksektir, eğer göz kaslarında hareket varsa, ölçü alınarak kasların yeri belirlenir ve protez göz kasların üzerine tam temas ettirilerek yerleştirilir, dolayısıyla kaslardaki hareket maksimum oranda protez göz e yansıtılır ve kasların hareketi protez gözü hareket ettirir.

Protez Göz Kullanımı

Kişiye özel protez gözler takıp çıkartılabilir, protez takıldıktan sonra, uzman ekibimiz tarafından hastaya protez göz takıp çıkartma eğitimi verilir.Protez göz zaman zaman çıkartılıp temizlenebilir, her gün çıkarılmasına gerek yoktur sadece sizi rahatsız eden durumlarda çıkartıp temizlenmesi önerilir, protez göz kesinlikle herhangi bir solüsyona yada dezenfektana yatırılmamalıdır, sadece ılık sabunlu su ile temizlenmelidir.

Protez Göz Takıldıktan Sonra

Protez takıldıktan 3 ay sonra hastamız kontrole çağırılmaktadır, bu kontrolde hastanın varsa şikayetleri giderilir, eğer protez göz yuvasında oluşan boşluklardan ötürü küçülmüşse ilave yapılarak büyütülür ve en son polisaj(parlatma) işlemi yapılarak takılır. Yapılan kontroller, protez göz ‘’büyütme ve parlatma’’ işlemleri tamamen ücretsizdir..

Fitizik Gözlerde Protez Göz Uygulaması

İmka Medikal Göz

Fitizik gözlerde, (görme duyusunun yitirilmesi ve gözün küçülmesi durumunda) protez göz uygulaması yapılabilmektedir, gözün üzerine çok ince hastayı rahatsız etmeyen, estetik olarak diğer göz ile birebir benzerlik gösteren, büyük oranda hareketi olan protez gözler yapılabilmektedir.